sâmbătă, 5 martie 2011

Misterele Vaticanului

  Vaticanul,este fara indoiala, unul dintre cele mai misterioase si fascinante locuri din lume. Personajele, muzeele, finantele, subsolurile, intamplarile...de la de la sacrificiul Sfantului Petru pana la construirea Basilicii, de la nasterea statului papal pana astazi, sunt multe intamplarile ce au scris istoria celor 256 de papi.

Momente unice si importante recidive, dar si drame, criminalitati, secrete, imoralitati: probabil nici un stat nu se poate lauda de a fi petrecut doua mii de ani de istorie ca Vaticanul.
Cel care s-a ocupat de studiul misterelor Vaticanului a fost Bernard Lecomte, scriitor si jurnalist francez publicand cartea "Misterele Vaticanului." Sef al serviciilor straine La Croix, reporter la jurnalul Express si sef redactor la Figaro Magazine, Leconte are la activ diferite opere dedicate la viata politica franceza, la Europa de Est si Vaticanului.
In volumul dedicat misterelor Vaticanului, el a trebuit sa restranga campul indaginii ce ar fi cerut mai multe volume, pentru a se putea concentra asuprea unor momente speciale, de la aparitia marelui rival al crestinismului,comunismul, pana la alegerea ultimului papa.
Saptesprezece capitole care pornesc de la " Papa XI impotriva bolscevicilor rusi" pana la " Fondarea statului Vatican de catre Mussolini."
O analiză detaliată si bogata  conduce cititorul în labirintul "universului Vatican", făcând, de asemenea, utilizarea de revelaţii dacă nu fără precedent, cu siguranţă la majoritatea necunoscute.
Reconstituiri, marturii, citate din alte lucrări trebuiesc lui  Bernard Lecomte pentru a scrie discursul în jurul unor eventuale evenimente cheie, pe care mult a fost scris şi spus, dar care inca prezinta multe zone gri.
In lungul discurs pe care Lecomte l-a avut cu jurnalistii, cu o anumita distanta si obiectivitate fata de continutul cartii, analiza acestor evenimente apare penetranta si atenta in reconstruirea ambientelor unde s-a petrecut actiunea. Analiza ofera cititorului nu doar o interpretare, creata pe o baza documentata si bibliografica solida, dar si sugestiile, senzatiile si umorul care au caracterizat starea personala a protagonistilor.
O indagare, deci, care contribuie in a face lumina asupra misterelor Vaticanului. Fara a se folosi de partea cea mai senzationala si scandalistica, de care de multe ori au abuzat cronistii, autorul captura turmentarea spirituala si dificultatile cu lumea exterioara dintr-o realitate bogata de fascin si contradictii: Vaticanul si locuitorii sai,cei mai ilustri dar si cei mai umili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu